ΕΜΦΑΝΙΖΟΜΕΝΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗ

Διδακτικές ώρες - Διαλείμματα

26/01/2022

2nd mobility - Poland - Η ομάδα Erasmus+ του 3ου ΓΕΛ Χανίων στην Κρακοβία και την Κων/πολη Συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη !

 

Η ομάδα Erasmus+ του 3ου ΓΕΛ Χανίων στην Κρακοβία και την Κων/πολη

Συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη !

Παρά τις τεράστιες δυσκολίες που ορθώνει μπροστά μας η πανδημία, είχαμε την χαρά να υλοποιήσουμε κατά το σχολικό έτος που διανύουμε ήδη δύο κινητικότητες στα πλαίσια προγράμματος Erasmus+ με θέμα την πολιτιστική κληρονομιά.

Η πρώτη πραγματοποιήθηκε στην Κρακοβία της Πολωνίας, 7-14 Νοεμβρίου 2021. Οι 7 μαθητές/τριες της Β΄ λυκείου του 3ου ΓΕΛ Χανίων συναντήθηκαν με 21 μαθητές/τριες από την Ισπανία, την Ιταλία και την Τουρκία, καθώς και με 28 μαθητές/τριες από το σχολείο υποδοχής, XI LO της Κρακοβίας. Το Λύκειο της Κρακοβίας μας υποδέχτηκε και μας ξενάγησε στις εγκαταστάσεις του, ενώ όλοι οι συμμετέχοντες παρουσίασαν τις εργασίες τους με θέμα τη βιομηχανική πολιτιστική κληρονομιά της χώρας τους. Τα παιδιά έπαιξαν παιχνίδια γνωριμίας και όλοι περιηγηθήκαμε στην περιοχή Nowa Huta, όπου βρίσκεται το σχολείο υποδοχής.(8/11/2021)

Κατά τις ημέρες που ακολούθησαν, ξεναγηθήκαμε στο ιστορικό κέντρο της πόλης(9/11/2021), είχαμε εξαιρετικά ενδιαφέρουσες ομαδικές δραστηριότητες (10-11/11/2021) σχετικές με το θέμα της βιομηχανικής κληρονομιάς(Industrial Heritage Route of Silesia). Μάθαμε για τη δουλειά των ανθρακωρύχων και επισκεφθήκαμε την περιοχή όπου διέμεναν(Guido Coal Mine and in Nikiszowiec district) .Επισκεφθήκαμε το ραδιοφωνικό σταθμό Gliwice και τα αλατωρυχεία Wieliczka Salt Mine. Πήραμε ένα δυνατό, βιωματικό μάθημα ιστορίας στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Auschwitz . Την τελευταία μέρα (12/11/2021) έγινε στο σχολείο υποδοχής η τελετή λήξης του προγράμματος, απονεμήθηκαν οι βεβαιώσεις συμμετοχής, συνοδευόμενες από αναμνηστικά δωράκια και οι μαθητές έκαναν ένα μικρό πάρτι αποχαιρετισμού, ανανεώνοντας το ραντεβού τους για τις επόμενες ανταλλαγές.

Ακολούθησε η δεύτερη κινητικότητα του προγράμματος 16-22 Ιανουαρίου 2022 στην Κωνσταντινούπολη. Το σχολείο της Τουρκίας στην ασιατική πλευρά της Πόλης υποδέχθηκε ζεστά τρεις αποστολές από την Ελλάδα, την Ισπανία και την Πολωνία. Η πρώτη αλληλεπίδραση έγινε μέσω παιχνιδιών γνωριμίας , ενώ οι μαθητές προέβαλαν τις παρουσιάσεις τους σχετικά με το θέμα της κινητικότητας- το πολιτιστικό τοπίο- και παρακολούθησαν εργαστήρια στις εγκαταστάσεις του σχολείου. Κατά τις μέρες που ακολούθησαν, είχαμε δραστηριότητες σε όλη την Πόλη: επίσκεψη στα διάσημα αξιοθέατα στην περιοχή του Σουλτάν Αχμέτ, όπως η Αγία Σοφία, το Μπλε Τζαμί, το αρχαίο Φόρουμ του Κωνσταντίνου, η Κινστέρνα του Θεοδοσίου, όπου παρακολουθήσαμε ένα εντυπωσιακό show για την ιστορία του μνημείου που τελεί υπό την αιγίδα της UNESCO. Ζήσαμε ακόμη την εμπειρία της κλειστής αγοράς (μεγάλο παζάρι) με τα τέσσερις χιλιάδες καταστήματα.

Η επόμενη μέρα ξεκίνησε με ξενάγηση στο Τοπ Καπί (Υψηλή Πύλη) και συνεχίστηκε με περιήγηση στη γέφυρα του Γαλατά, στις γειτονίες του Πέραν, στο μεγάλο πεζόδρομο Ίστικλαλ, την πλατεία Ταξίμ και την επίσκεψη στον εμβληματικό πύργο του Γαλατά απ` όπου θαυμάσαμε την πανοραμική θέα της πόλης. Η ημέρα ολοκληρώθηκε με μια βόλτα στην αγορά των μπαχαρικών, όπου οι μυρωδιές, τα χρώματα, οι γεύσεις, σε συνδυασμό με την φιλική διάθεση των ανθρώπων ξύπνησαν όλες μας τις αισθήσεις. Ευχάριστη έκπληξη στην συνέχεια του προγράμματος ήταν η περιήγηση μας στο Kadikoy, ένα από τα πιο ζωντανά και γραφικά προάστια στην ασιατική πλευρά του Βοσπόρου, όπου οι μαθητές συμμετείχαν σε εργαστήριο καλλιγραφίας και ζωγραφικής πάνω σε πέτρες. Η κορυφαία και πιο συγκινητική εμπειρία του ταξιδιού μας ήταν η επίσκεψη στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και η συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Είχαμε την τιμή να συνομιλήσουμε μαζί του, να ακούσουμε τις ανησυχίες αλλά και τις ελπίδες του για το μέλλον της νέας γενιάς και να πάρουμε την ευλογία του. Ιδιαίτερα θερμή ήταν η μνεία του για τους δεσμούς που συνδέουν το Πατριαρχείο με την Εκκλησία της Κρήτης.

Το μαγικό αυτό ταξίδι ολοκληρώθηκε με τη γιορτή που διοργάνωσαν οι Τούρκοι συνάδελφοι που συνοδεύτηκε με απονομή βεβαιώσεων, αναμνηστικά δώρα και φυσικά… χορό.

Η εμπειρία της αλληλεπίδρασης με άλλες εθνικότητες, οι γνώσεις για την πολιτιστική κληρονομιά της Ευρώπης, η συνειδητοποίηση της δικής μας ιδιαιτερότητας, η γνωριμία με το διαφορετικό και η ανακάλυψη της γοητείας του «ταξιδεύειν», είναι μερικά από όσα έφεραν στις αποσκευές τους οι μαθητές κατά την επιστροφή τους. Ας ευχηθούμε ότι αυτό ήταν ένα λιθαράκι που βάλαμε για να μπορέσουν να γίνουν καλύτεροι πολίτες, πολίτες της Ευρώπης, πολίτες του κόσμου.

Η συντονίστρια του προγράμματος

Ζέτα Γιαμπαζολιά




















Σελίδες